Kevättä ilmassa

Kevät tulee Australiaan suunnilleen samoihin aikoihin kuin syksy Suomeen. Talvi on ollut täällä kova; satoi jopa lunta — ensimmäistä kertaa Australiaan tultuani. Olimme Ginan ja Marlon kanssa pizzanhakumatkalla Blackheathissä, n. 10 kilometrin päässä, kun taivaalta alkoi äkkiä putoilla isoja, märkiä hiutaleita. Ne sulivat heti maahan päästyään, mutta muuttivat tavallisen surkean, pimeän talvi-illan joulun ihmemaaksi.

Kaunista.

Edellisen kerran näin lunta Suomesta lähtiessäni helmikuussa 2006. Silloin oli pakkasta 28 astetta. Sydneyn päässä oli samaan aikaan hellettä yli 30 astetta. Lämpötilaeroa oli siis kuutisenkymmentä astetta.

Täällä vuorilla lämpötilat ovat maltillisempia. Kesät muistuttavat Suomen kesiä. Talvet puolestaan ovat kuin Suomen lokakuu, kylmiä, märkiä ja ankeita.

Paitsi että täällä ne ovat ankeampia kuin Suomessa. Taloissa ei ole kaksinkertaisia ikkunoita eikä keskuslämmitystä. Sisällä on usein lähes yhtä kylmää kuin ulkona. Lämpimänä pysyy kun pitää kaikki vaatteet päällä ja makaa kuuden viltin alla. Sähkölämmittimet tietysti auttavat, mutta sähkön hinnan noustessa niiden käytöstä on tullut luksusta.

Kevät on siis enemmän kuin tervetullut.

About Markus

Markus Jääskeläinen is a Finnish writer and photographer living in the Blue Mountains of Australia with his wife, their two dogs and a cat.
%d bloggers like this: