Markuksen matkavinkit

Jokaisella on oma tapansa matkustaa. Yksi järjestää koko matkan omatoimisesti, toinen jättää kaiken matkatoimiston harteille. Miten tahansa matkustatkin ja mikä tahansa matkabudjettisi on, seuraavista kymmenestä vinkistä saattaa olla hyötyä. Omilla matkoillani pyrin selviämään matkaanlähdöstä ja matkustamisesta vähällä vaivalla sekä mahdollisimman mukavasti ja edullisesti. Vinkit ovat kertyneet 21 vuoden itsenäisen matkustamisen aikana. Monia muitakin voisi helposti luetella. Sitä varten on kommenttilaatikko postin alla. Mitkä ovat sinun matkavinkkisi?

MARKUKSEN MATKAVINKIT

1. Pakkaa kevyesti. Painavimmat tavarat minun matka-arsenaalissani ovat kannettava tietokone ja vaatteet. Läppärien koot ja painot sekä hinnat ovat menneet viime vuosina alaspäin niin, että alle kilon painoisen minikannettavan saa nykyään hyvin halvalla. Vaatteita tarvitaan viikon käyttöä varten: 7-8 paria alushousuja, 7-8 paria sukkia, 1-2 housuparia, 5-7 t-paitaa, 2-3 kaulus- tai pitkähihaista paitaa. Tällä systeemillä pyykki pestään kokonaan kerran viikossa. Isomman pyykin, kuten housujen ja paksujen paitojen, pesemisen voi myös jättää harvemmalle, jolloin pikkupyykin voi pestä käsin.

2. Ota mukaan kaksi reppua. Kaksi on vähimmäismäärä, kolme liikaa. Toiseen reppuun voi pistää tavarat, jotka täytyy pitää käden ulottuvilla ulkomaan lennoilla, kuten passi, lompakko, tietokone. Toiseen voi pakata sellaiset tavarat, joita ei saa viedä lentokoneeseen: kaikki terävät esineet, shampoot ja muut kemikaalit.

3. Pidä tavarasi aina järjestyksessä. Koska matkustat kevyesti ja otat mukaan vain välttämättömän, haluat pitää huolen siitä, että nämä välttämättömät tavarat myös pysyvät matkassa. Paras tapa pitää matkatavarat järjestyksessä on lajitella ne pieniin pussukoihin. Pistä vaatteet erikseen omiin pussukoihinsa, kirjat ja dokumentit omaan pussukkaansa tai kansioonsa, koneet ja johdot omiin pussukkoihinsa ja niin edelleen. Järjestyksen ylläpitäminen tekee pakkaamisesta helppoa, tavaroiden löytämisestä lastenleikkiä ja antaa tyydyttävän tunteen siitä, että on fiksu matkailija! Itse käytän Eagle Creekin tuotteita, mutta muitakin vaihtoehtoja varmasti löytyy nettiä selailemalla.

4. Saavu lentokentälle ajoissa, jotta ehdit tutustua kentän pohjakaavaan ja löytää check-in-tiskin, lähtöportin ja muut tarvittavat palvelut. Jos kenttä ei ole tuttu, on hyvä olla paikalla ainakin kolme neljä tuntia ennen koneen lähtöä. Usein check-in-tiskeille on pitkä jono. Ajoissa paikalle tulemalla voi olla mahdollista välttää jonottaminen kokonaan, mikäli onnistuu asettumaan jonon kärkeen ennen tiskien avautumista.

Tutullekin lentokentälle on hyvä tulla 1-2 tuntia ennen koneen lähtöä. Ajoissa paikalle tulemalla välttää stressin ja juoksemisen täpötäysien lähtöaulojen läpi. Usein koneiden lähtöportit ovat myös kaukana lähtöaulasta. Sydneystä viimeksi poistuessani jouduin juoksemaan lähtöportille, joka tuntui olevan ainakin puolen kilometrin päässä. Turha sanoakaan, että seurauksena oli hikinen ja nihkeä olo. Lähes kaikki suuremmat kentät ovat levinneet todella laajalle alueelle. Euroopan suurimmat kentät Heathrow Lontoossa ja Frankfurt am Main Saksassa ovat kuuluisia pitkistä kävelyreiteistään. Joillakin kentillä lähtöportti ei ole edes saman rakennuksen yhteydessä, mikä saattaa vaikeuttaa portin löytämistä.

5. Tutustu internetin tarjontaan lentolippua hankkiessasi. Lentoja saa internetistä usein huomattavasti halvemmalla kuin matkatoimistoista.

6. Tutustu matkakohteen majoitustarjontaan ennalta internetissä, vaikka jättäisit majapaikan hankinnan itse paikan päälle.

7. Priorisoi matkatavarasi. Passi, rahat ja luottokortit ovat kaikkein tärkeimmät. Ne on aina oltava mukana. Muilla tavaroilla ei ole väliä. Jos jotain unohtuu, sen voi hankkia paikan päällä.

8. Perille saavuttuasi varmistu tärkeimpien palvelujen sijainnista. Ota selvää etenkin lähimmän pankkiautomaatin ja ruokakaupan sijainnista hotelliisi/hostelliisi nähden. Tutustu samalla matkakohteesi asemakaavan selvittämällä pääkadun ja tärkeimpien maamerkkien — kirkontornien, suurten julkisten rakennusten yms. — sijainti pääkatuun ja omaan majapaikkaasi nähden.

9. Käytä matkakohteen ilmaisia/halpoja palveluja hyväksesi. Kirjastoissa on usein ilmainen nettiyhteys ja niistä saattaa olla mahdollista jopa saada kirjastokortti, jolloin lukemiston, elokuvien ja musiikin hankkiminen on ilmaista tai hyvin halpaa.

Vieraile puistoissa, käy uimarannoilla, tutustu museoihin ja taidenäyttelyihin.

Säästä rahaa toimimalla kuten paikalliset asukkaat: käytä busseja ja junia vähänkin pitempiin matkoihin kaupungin sisällä sekä maaseudulla.

10. Pidä yhteyttä perheeseen ja ystäviin Skypen, puhelimen ja kännykän avulla. Skypen käyttö tietokoneesta tietokoneeseen on ilmaista. Puheluja varten voi ostaa ns. calling cardeja, joiden avulla soittaminen maailman toiselle puolelle on hyvin halpaa. Lisäksi maahan saapuessa kannattaa heti ensimmäiseksi hankkia pre paid -kännykkäliittymä, johon kuuluu oma puhelinnumero. Pre paid on halpa ja näppärä tapa lähettää ja vastaanottaa tekstiviestejä ja puheluita. Ja koska puhelimen käyttö on aina maksettu ennalta, laskun muotoisia ikäviä yllätyksiä ei pääse syntymään.

About Markus

Markus Jääskeläinen is a Finnish writer and photographer living in the Blue Mountains of Australia with his two dogs and a cat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: