Kysymyksiä ja vastauksia

Minulta kysyttiin hiljan kuinka runot syntyvät. Olen kuullut saman viattoman kysymyksen aiemminkin enkä ole tiennyt mitä vastata. Tälläkin kertaa kiemurtelin epämukavasti tuolillani yrittäen äkkiä löytää jonkinlaista vastausta kysymykseen, jota olen itsekin aika ajoin miettinyt minkäänlaiseen selkeään vastaukseen päätymättä.

Sanoin, että ne lähtevät mieleen tulevasta lauseesta tai ajatuksesta, jonka ympärille kehittelen jatkoa, vartta, lihaksia, kasvustoa.

Mutta vastaus ei ollut vastaus. Enhän oikeastaan vastannut kysymykseen. Esitin vain näkemykseni siitä, kuinka runon syntyprosessi lähtee käyntiin.

Miten runot sitten syntyvät? En edelleenkään tiedä. Ehkä ammattitaidolla on kuitenkin tekemistä asian kanssa. Ehkä ne sata tuhatta runoa, jotka kirjoitin ennen kahdeksaatoista ikävuottani eivät menneet täysin hukkaan: tiedän kuinka runo kirjoitetaan, vaikken osaakaan vastata kysymykseen, kuinka se kirjoitetaan.

Ehkä se on ammattisalaisuus.

*

Toinen kysymys. Ystäväni Suomesta kehoitti minua jokin aika sitten muuttamaan takaisin kotimaahan. Kiitin kutsusta ja sanoin, että taidan toistaiseksi jäädä tänne.

Rehellisesti: vaikka haluaisinkin palata Suomeen (mitä en halua), kuinka se onnistuisi? Minulla ei ole Suomessa asuntoa eikä halpa majoitus ole mahdollista, kuten täkäläisissä hostelleissa. Olisin siis asunnoton tai joutuisin majailemaan sukulaisten hoteissa. Kumpikaan ajatus ei houkuttele.

Lisäksi olisin työtön saamatta työttömyyskorvausta. Kirjailijan statuksestani johtuen työvoimatoimisto ei myönnä minulle minkäänlaista korvausta vaikka olisin puilla paljaila ja nälkäkuoleman partaalla. Karvaista kokemuksistani tiedän myös, että Suomesta ei löydy töitä. Etsin niitä epätoivoisesti, kun vielä asuin Suomessa. Parin viikon paketointitehdasreissua lukuun ottamatta en saanut mitään. Kaikki olisi kelvannut, vessansiivouksesta lähtien.

Miksi en siis muuta Suomeen? Kaksi syytä. Siksi että viihdyn täällä paremmin ja siksi, että Suomi on kallis. Vähäiset apurahani ja hanttihommani eivät riittäisi siellä elämiseen.

Sitä paitsi ilmasto soveltuu vaatteilleni paremmin täällä. 🙂

About Markus

Markus Jääskeläinen is a Finnish writer and photographer living in the Blue Mountains of Australia with his wife, their two dogs and a cat.

3 comments

  1. Oletko aivan varma, ettei kirjailija saisi työttömyyskorvausta? SKL:n koulutuksessa Varis totesi, että jos menee toimistoon ja sanoo käsikirjoituksen valmistuneen, työttömyyspäivärahaa pitäisi saada. Silloinhan ei ole uutta työtä olemassa. Tosin en tiedä, toimiiko tämä käytännössäi.

  2. Näinkö on? En tietenkään ole ihan varma, ettei korvausta saisi, mutta olen aina ollut siinä uskossa, ettei kirjailijoille työttömyyskorvausta maksettaisi. Toivottavasti olen väärässä.

    Oletko itse yrittänyt saada korvausta?

    Kuulin jostain, en muista mistä, että työvoimatoimiston logiikalla kirjailija on aina työllistetty ja että korvausta saadakseen täytyisi luvata olla kirjoittamatta — vaikkei saisi minkäänlaisia kirjoituspalkkioita.

  3. En ole yrittänyt saada korvausta ja epäilin kieltämättä kyllä Variksen sanoja.

    Tuon mainitsemasi faktan olen myös usein kuullut ja siinä uskossa olen itsekin elänyt, mutta ilmeisesti – tai ehkä – SKL on nyt saanut heitä ymmärtämään tämän ammatin erikoislaatuisuutta. En ole varma, pitäisi kuulla ihmisten kokemuksia. Varmaan voit meilitse kysyä myös työvoimatoimistosta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: