Hellettä ja hikeä Brisbanessa

Olen nyt ollut kaksi viikkoa ja yhden päivän Brisbanessa Australian itärannikolla. Brisbane – tai Brissie, kuten kaupunkia tuttavallisesti myös kutsutaan – on Queenslandin osavaltion pääkaupunki. Queensland on lempinimeltään The Sunshine State, eikä aivan syyttä. Täällä ollessani aurinko on paistanut yhtä tai kahta päivää lukuun ottamatta jokaikinen päivä. Lämpötila on pysytellyt 30 asteen tuntumassa. Paahtava helle ja kostea ilma varmistavat sen, ettei ulkona kävellessä pysy kuivana. Käyn suihkussa vähintään kerran, joskus kaksikin kertaa päivässä. Pyykkiä kertyy myös pikatahtiin, koska haluan antaa itsestäni suhteellisen sivistyneen kuvan – eikä omakaan nenä erityisesti nauti vanhojen kuteiden läheisyydestä.

Muuten helle on silkkaa suloa ja ihanuutta minunlaiselleni auringon rakastajalle. Koetan välttää suoraa paahdetta mahdollisuuksieni mukaan, sijoittaudun esim. liikennevalojen vaihtumista odottaessani strategisesti rakennusten varjoon. Olen myös nähnyt naisia, jotka kantavat pahimpaan helleaikaan sateenvarjoa päänsä yllä. Ajatus on viehättävä ja tuo mieleen muhkeahameiset kolonialistinaiset promenaadilla nuoren siirtomaan vastavalmistuneilla kaduilla. Sitä kuinka tuon ajan ihmiset pärjäsivät paksuine vaatteineen ja ilman ilmanvaihtoa ja muita mukavuuksia, en ymmärrä. Hajuvesiteollisuudella meni varmasti siihenkin aikaan erittäin hyvin.

Brisbane on kaunis kaupunki. Keskusta muodostuu korkeista pilvenpiirtäjistä, esikaupungit ovat matalampaa asutusta. Palmuja ja vettä on kaikkialla. Meren rantaan ei ole pitkä matka. Kaupungin halki virtaa Brisbane-joki, jota pitkin kulkevat Citycat-alukset vievät ihmisiä töihin ja töistä kotiin. Asukkaita keskustan alueella on n. 950 000, koko kaupungissa n. 1 800 000.

Brisbane sijaitsee Moreton Bayn ja Great Dividing Range -vuorijonon välisellä tasangolla. Kaupunki on saanut nimensä Sir Thomas Brisbanen mukaan, joka oli New South Walesin osavaltion kuvernööri vuosina 1821-1825. Brisbane toimi perustamisestaan 1824 vuoteen 1838 vankisiirtolana, jolloin alue avattiin myös muulle asutukselle. Queenslandin osavaltio perustettiin vuonna 1859.

Muinaishistoriasta on jäljellä vanhoja rakennuksia, mainittavimpana rangaistusvankien vuonna 1828 rakentama tuulimylly, jota käytettiin viljan jauhamiseen ja vankien rangaistuksena: myllyä pyöritettiin tuolloin lihasvoimin. Yleisilmeeltään kaupunki on kuitenkin modernin virtaviivainen. Uudesta arkkitehtuurista on hieno esimerkki Southbankin kaupunginosan museo- ja kulttuurirakennusten kompleksi, jossa sijaitsevassa Queensland State Library -kirjastossa tätä artikkelia kirjoitan.

Kirjasto on mainio paikka viettää aikaa. Nettiyhteys on ilmainen ja siihen voi liittyä myös omalta kannettavalta tietokoneeltaan. Yhteys on käyttäjien lukumäärästä johtuen päiväsaikaan varsin hidas, mutta nopeutuu illalla kirjaston sulkeuduttua, jolloin yhteyttä voi käyttää kirjaston katetulla piha-alueella muutaman muun hassun nettiseikkailijan kanssa. Ulkona työskentelyä rajoittaa ainoastaan patterin varaus, joka minun vanhassa koneessani ei kestä kovin kauan ja saattaa sulkea koneen millä hetkellä hyvänsä. Siksipä lopetankin tämän raportin tähän; kun virtaa on vielä jäljellä.

About Markus

Markus Jääskeläinen is a Finnish writer and photographer living in the Blue Mountains of Australia with his wife, their two dogs and a cat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: