Kohti uutta

Viimeisten viikkojen tapahtumat ovat olleet nopeita. Olen hakenut ja saanut vuoden viisumin Australiaan. Ostin kaksi matkalippua, toisen Aucklandista Christchurchiin, toisen Christchurchista Australiaan. Paikallinen halpalentoyhtiö Jetstar lentää Australiaan ainoastaan Eteläsaaren pienestä pääkaupungista – epäilemättä halvempien lentokenttämaksujen vuoksi. Maksoin lipuista internetissä, kävin printtaamassa liput nettikahvilassa ja lähdin matkaan. Uuden Seelannin viisumissa oli vielä kuukausi jäljellä, mutta en malttanut odottaa Tasmaninlahden ylitystä.

Sami ja Enni järjestivät lähtöä edellisenä iltana yllätyskestit. Uusiseelantilainen Brett ja suomalainen morsiamensa Katri tulivat kylään. Brett paistoi mukanaan tuomansa turskan, Sami ja Enni olivat valmistaneet mahtavan meksikolaisillallisen. Minun mahani oli pari tuntia aiemmin nautitun lounaan jäljiltä tiukoilla, mutta kävin pöydän antimien kimppuun ammattilaisen ottein. Vanha sanonta nälän kasvamisesta syödessä piti tälläkin kertaa paikkansa, ja söin hyvällä ruokahalulla vähintäänkin oman osuuteni eteen kasatusta herkkuvuoresta.

aucklandparty.jpg

Illan päätteeksi piipahdimme lähiseudun irlantilaispubiin yhdelle. Ravintolan viihdeosastosta vastasi kolmen miehen musiikkikombo, joka lähestyi kansainvälisiä suosikkisävelmiä funkylla asenteella. Esteettiseen elämykseen lisäsi oman pikantin elementtinsä pöytien välissä tanssahdellut T-paitaan, verkkopuseroon ja löysiin verkkareihin pukeutunut keski-ikäinen naisihminen. Turun kapakkaelämää tuntevat saanevat käsityksen antaumuksellisen tanssijattaren esityksen laadusta, jos mainitsen että samanlaiseen taidenautintoon voi törmätä lauantai-iltaisin karaokebaari Bambu Gardenissa. Aucklandin kapakka tosin muistutti huomattavasti vähemmän eläinsuojaa kuin turkulainen vastineensa.

Pubista palasimme kotiin. Brett ja Katri poistuivat omaan kotiinsa. Sami ja Enni menivät nukkumaan. Minä vietin yön pakaten tavaroitani, koettaen päättää minkä osan vuoden aikana kertyneistä kamppeista joutuisin tilanpuutteen vuoksi jättämään taakseni. Sain rinkan ja repun lähtökuntoon neljän aikaan aamulla. Nukahdin reiluksi tunniksi. Sami ja Enni ajoivat minut aaumuautioita Aucklandin katuja pitkin lentokentälle. Heitimme haikeat mutta pikaiset hyvästit. Kävelin lentokentän Domestic-puolen Check-in-kassalle, sain Boarding Passin, luovutin rinkkani ruumattavaksi.

southernalps.jpg

Lento Christchurchiin kesti tunnin ja vartin. Alkuosan matkasta lensimme meren yllä. Eteläsaaren ylle saapuessa alla levisivät lumihuippuiset Southern Alps -vuoret. Christchurchin ympäristö muistutti Hollannin maaseutua geometrine, ruskean ja vihreän sävyisine pelttotilkkuineen. Kaupunki oli paksun pilven peitossa, kapteeni kuulutti ilman lämpötilan olevan +10 astetta, huomattavasti kylmempi kuin Aucklandissa.

christchurch1.jpg

Istun parhaillaan Christchurchin lentokentän kahvilassa. Kuuntelen eilen hankkimaani Bic Rungan levyä, muistelen Pitkän valkoisen pilven maassa viettämääni 11 kuukautta. Aikaan sisältyy monenlaista kokemusta ja monenlaisia tuntemuksia. Olen harrastanut pitkänmatkan kävelyä, liftannut paikasta toiseen, toiminut hedelmäkauppiaana Eteläsaaren Invercargillissa, hytissyt Aucklandin kylmän talven läpi lämmittämättömissä huoneissa. Olen törmännyt pariin säälittävään kierokeijoon, jotka joutuvat jatkossakin elämään omantuntonsa kanssa. Minä menetin hiukan rahaa ja sain opetuksen naiivin innostuksen vaarallisuudesta. Mutta omatuntoni on puhdas.

Parasta Uuden Seelannin vuodessa on kuitenkin ollut muutamaan ihanaan ihmiseen tutustuminen. Tärkeimpiä heistä ovat Sami ja Enni, joita haluan kiittää vieraanvaraisuudesta ja ystävyydestä. Tapaan heidät varmasti vielä Australiassa ja voin kenties vuorostani toimia heidän isäntänään.

Matka on siis alussa. Jatkolennon lähtöön on vielä muutama tunti. Odottelen matkatavaraselvityksen avautumista. Hankkiudun sitten eroon rinkasta ja käyn ravintolassa syömässä. Olen matkalla kohti kesää:

I’ve been doing what I’m told
I’ve been busy growing old
And the days are getting cold
But that’s alright with me
Sunlight sends you on your way
And those restless thoughts
That cling to yesterday
Never be afraid of change
I’m calling on the phone
I hate to leave you on your own
But I’m coming home today

(Bic Runga: Listening for the Weather)

UPDATE:

Näissä kahdessa videossa laskeudutaan Christchurchin lentokentälle 15.9.2007.

About Markus

Markus Jääskeläinen is a Finnish writer and photographer living in the Blue Mountains of Australia with his wife, their two dogs and a cat.

10 comments

 1. äiti

  Taas voit sanoa: täältä tullaan, elämä. Olkoot tuulet kohdallasi myötäiset, sateet vihmokoot lämpimästi, toivon sinulle riittävästi poutapäiviä. Toivon, että jatkossakin kohtaat Ennin ja Samin kaltaisia, arvokkaita ystäviä. Vaikka toivonkin sinulle parempaa ihmistuntemusta voidaksesi erottaa ne, jotka eivät ansaitse ystävyyttä, älä silti tule kyyniseksi.
  Tällä hetkellä tiedät jo paljon enemmän tuulevaisuudesta kuin Christchurchin lentokentällä. Valoa, iloa ja rohkeutta!

 2. Kun pysyy matkalla
  ei sammaloidu.

  Mitä pahaa sammaleet ovat meille tehneet?

 3. k ja b

  Albatros, no, miten sopi kemiat yhteen?

 4. Luin Walt Whitmanin ja tykkäsin. Linkki vieressä.

 5. äiti

  Hei Markus!
  Mahtava kuva tuo Christchurcista! Risti pilvissä! Se kertoo, että matkaasi seurataan ylhäältä. Älä lannistu vastoinkäymisistä
  RT

 6. skuut

  Markus

  Kiitos jakamastasi ajasta uudessa-seelannissa. On ollut jännää elää mukana seikkailujasi. Toivottavasti jutut jatkuvat. Siunausta.
  Skuut

 7. Taimi

  Taimi istuu Suomessa ja kuuntelee turvallisesti Radio Novaa, elämä on hurja seikkailu. 🙂
  Ja mitä minä täällä, näillä sivuilla? Piti vain ilmoittautua. Lehteilin kirjastosta lainaamaani runokirjaasi ja päädyin nopeaan päätelmään, rykäisyyn tai hahmotelmaan siitä, ettet sinä ihan turha jätkä ole.

 8. Kiitos kaikille kommenteista ja terveiset Brisbanen kuumasta kevaasta! Pistan lisaa juttua tulemaan piakkoin…

 9. Eeva

  Heips,
  Onnea matkaan uuteen maahan. Queensland on ihana! Toivon, etta Uudesta Seelannista jaa sinulle hyva muisto; ainakin olet musiikin loytanyt, kun Bic Rungan savelilla menet. Mutta–katse tulevaan!

 10. Eero Tulenheimo

  Tervepa Markus! Hyvaa nayttaa sinullekin kuuluvan. Sellaista kysyisin notta paljonko nuo verot lisasivat jetstarin lennon hintaa ausseihin, siis paljon matka tuli maksamaan yhteensa? Niin, ja palaan myohemmin astialle kun lahetan sinulle vahan tavaraa arvosteltavaksi. Jep, kiitti ja parjataan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: