Uusi Seelanti – Merta edempänä

Artikkeli Uusi Seelanti – Merta edempänä on julkaistu Plazan Matkalaukku-osiossa 8.9.2007.

UUSI SEELANTI – MERTA EDEMPÄNÄ

Merta edemmäs kalaan haikailevan kannattaa suunnata reittinsä maailman toiselle puolelle, Uuteen Seelantiin. Parinkymmenen tuhannen kilometrin päässä sijaitsevaa saarivaltiota kauempana kalasteleva lähestyy jo kotimaataan, maapallon toiselta puolelta.

Australian kupeessa Tyynessä valtameressä köllöttelevä kaukainen Uusi Seelanti on tunnettu maailmalla paitsi ydinaseiden vastaisesta politiikastaan myös monipuolisesta kulttuurisesta annistaan. Viime vuosina maalle on tuonut mainetta ja matkailijoita Peter Jacksonin ohjaama Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogia, joka kuvattiin Uuden Seelannin upeissa maisemissa. Tunnetuimpiin musiikintekijöihin puolestaan kuuluvat kulttimainetta nauttivan Rocky Horror Picture Show’n säveltäjä Richard O’Brien sekä Crowded House -yhtyeessä vaikuttavat Finnin veljekset. Uudesta Seelannista ovat kotoisin myös Hollywoodissa menestyksekkään uran luoneet näyttelijät Sam Neil ja Russell Crowe.

LAMPAIDENKASVATUSTA JA VIININVILJELYÄ

Suurin osa matkailijoista saapuu Uuteen Seelantiin sen lumoavan luonnon houkuttelemana. Maanviljelyksestä elävä maa koostuu kahdesta pääsaaresta sekä joukosta pienempiä saaria. Pituutta sillä on hiukan yli 1400 ja rantaviivaa n. 15 000 kilometriä. Saarista suuremman, Eteläsaaren, halkaisee Southern Alps -vuorijono, jonka korkein huippu, Mount Cook, kohoaa lumirajan yläpuolelle 3754 metrin korkeuteen.

Pohjoissaaren vuoret ovat matalampia ja sen maaperä on tuliperäistä. Korkeimmalle nouseva Ruahepu-vuori (2797 metriä) on edelleen aktiivisesti toimiva tulivuori. Tulivuoren maisemat ovat saaneet kansainvälistä mainetta mm. Viimeinen Samurai -elokuvasta sekä lapsille suunnatusta televisiosarjasta Power Rangers, joissa ne esiintyivät.

Kaikkialla läsnä oleva maiseman osa sekä Etelä- että Pohjoissaarella ovat lampaat. Neljän miljoonan asukkaan Uudessa Seelannissa on lampaita viisitoista kertaa enemmän kuin ihmisiä. Villan ja lampaanlihan jalostus ja vienti vastaa merkittävästä osasta maan taloutta. Muita merkittäviä vientituotteita, metsäteollisuuden ja kalanjalostuksen lisäksi, ovat hedelmä- ja viininviljelystuotteet. Jälkimmäisistä sauvingon blanc -valkoviinejä pidetään viinintuntijoiden keskuudessa maailman parhaimpiin kuuluvina. Myös punaviinilajikkeiden viljelyä Uudessa Seelannissa harjoitetaan. Punaviinin tuotannossa käytetään mielellään rypälesekoituksia. Myös Cabernet Sauvignon -lajikkeesta valmistetut viinit ovat yleisiä.

AINUTLAATUINEN KASVISTO JA HARVINAISIA ELÄIMIÄ

Uuden Seelannin eristynyt maantieteellinen sijainti on luonut saarivaltakuntaan omintakeisen kasviston ja eläimistön. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 80% maan kasveista ei tavata missään muualla maailmassa. Ennen ihmisasutuksen vakiintumista, noin 1000 vuotta sitten, Uuden Seelannin eläimistö koostui lähes kokonaan linnuista ja hyönteisistä. Ainoina kotoperäisinä nisäkkäinä pidettiin pitkään lepakoita. Viimeaikaisten luulöytöjen perusteella maassa olisi kuitenkin saattanut aikoinaan esiintyä myös muita nisäkäslajeja.

Pohjoissaaren pohjoisosien soista esiin kaivetut, ns. uponneet metsät ovat muinaisen luonnonkatastrofin seurauksena maan alle jääneitä kokonaisia kauripuumetsiä. Vanhimmat esiin kaivetut metsät tuhoutuivat 45 000 vuotta sitten, mutta niiden puuainesta voi edelleen käyttää huonekalujen ja muiden tarve-esineiden materiaalina.

Kaurihautausmaiden lisäksi matkailunähtävyyksiä ovat elävät kaurimetsät. Rauhoitetut jättiläispuut kasvavat 40-50 metrin korkuisiksi ja yli viiden metrin paksuisiksi. Kaurien keski-ikä on kuutisensataa vuotta ja vanhimmat niistä voivat elää tuhatvuotiaiksikin.

Tunnetuimpia kasvi- ja eläinkunnan edustajia Uudessa Seelannissa ovat tietysti samalla etuliitteellä nimetyt kiwihedelmä ja kiwi-lintu. Suomessakin suosittu kiwihedelmä ei ole kuitenkaan Uudesta Seelannista vaan Kiinasta kotoisin. Kiwihedelmien viljely Uudessa Seelannissa alkoi vasta viime vuosisadan alkupuolella.

Kiwi-lintu on vain Uudesta Seelannista tavattava lentokyvytön yöeläin. Kanan kokoisen linnun erityispiirteisiin kuuluu tarkka hajuaisti, jonka avulla se pystyy paikantamaan maan alla olevat madot ja hyönteiset. Kiwillä on ainoana lintuna maailmassa sieraimet nokkansa kärjessä. Australialaiselle emulle ja afrikkalaiselle strutsille sukua oleva kiwi on Uuden Seelannin kansallislintu.

Myös Uuden Seelannin ihmisasukkaita kutsutaan nimellä Kiwi.

TARKKA MAAHANTULOTARKASTUS

Uusi Seelanti pyrkii suojelemaan ainutlaatuista luontoaan ylläpitämällä erittäin tiukkoja maahantuonti- ja karanteenisääntöjä elintarvikkeiden sekä kasvi- ja eläintuotteiden suhteen. Matkustajan on tärkeä muistaa, ettei tuo maahan minkäänlaisia tuore-elintarvikkeita. Mikäli mukana on ruisleipää, salmiakkia tai muita suomentuliaisia, ne kannattaa aina ilmoittaa tullivirkailijalle. Ilmoittamatta jätetyistä tuotteista saattaa rapsahtaa mojovakin sakko.

Tarkoista maahantulotarkastuksista huolimatta matkustajan ei missään vaiheessa matkaansa tarvitse pelätä kohtaavansa epäystävällistä tai tylyä kohtelua. Uusi Seelanti on vieraanvarainen ja turvallinen maa – joskin normaalia varovaisuutta esimerkiksi pimeällä liikkumisen suhteen kannattaa noudattaa.

Uuteen Seelantiin pääsee lentäen Aasian tai Amerikan kautta. Aikaa matkoihin saa välilaskujen määrästä ja pituudesta riippuen varata vähintään vuorokauden verran. Useimmat kansainvälisistä lennoista laskeutuvat Uuden Seelannin suurimpaan kaupunkiin Aucklandiin, joka on myös maan suosituin turistikohde.

Aucklandin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee 21 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentokentältä pääsee keskustaan kolme kertaa tunnissa kulkevalla lentokenttäbussilla (15 dollaria suuntaansa) tai taksilla (n. 60 dollaria). Lentokentältä on mahdollisuus vuokrata myös auto vaikka koko matkan ajaksi. Autojen vuokrat vaihtelevat paristakymmenestä dollarista vuorokausi noin sataan dollariin vuorokausi.

PITKÄN VALKOISEN PILVEN MAA

Lentokentällä matkustaja toivotetaan tervetulleeksi kahdella kielellä, englanniksi sekä maan toisella virallisella kielellä, maorilla. Uuden Seelannin nimi maorikielellä on Aotearoa, pitkän valkoisen pilven maa. Pilviä saarivaltakunnassa riittääkin, eivätkä ne aina ole valkoisia. Sää on läpi vuoden hyvin epävakainen, ja vesisade saattaa alkaa varoittamatta. Matkalle on hyvä ottaa mukaan pieni sateenvarjo tai ostaa sellainen heti maahan saavuttua.

Paras aika matkustaa Uuteen Seelantiin sijoittuu eteläisen pallonpuoliskon kesäkauteen, marraskuusta maaliskuuhun. Lämpötilat ovat tuolloin kutakuinkin Suomen kesälämpötiloja vastaavat. Ne nousevat korkeimmillaan 30 asteen tienoille ja laskevat harvoin alle 20 asteen. Aurinkoisia päiviä on runsaasti kesäaikaan, vaikka varsinaiset hellepäivät ovat harvassa.

TIEN VASENTA LAITAA

Kaikkialla Uudessa Seelannissa tuulee usein ja kovaa. Tuuli käy yleensä Tyyneltä valtamereltä lännestä, joten sillä puolella myös ilma on kosteampaa. Varsinaisia rajumyrskyjä kesäkauteen sattuu harvoin, mutta kesätuuletkin ovat sen verran voimakkaita, että heiluttavat helposti liikkeessä olevaa autoa.

Vuokra-autolla matkustaminen on kuitenkin järkevintä, mikäli aikoo suunnata reittinsä pienille maaseutupaikkakunnille ja luontokohteisiin. Tiet ovat yleensä ottaen turvallisia ja liikkuminen niillä helppoa. Tärkein muistettava sääntö suomalaiselle on liikenteen vasemmanpuoleisuus. Jos tien vasenta laitaa ajaminen tuntuu vieraalta, matkailija voi hypätä linja-autoon, jolla pääsee perille useimpiin paikkoihin.

Linja- ja vuokra-auton lisäksi Uudessa Seelannissa voi matkustaa lentäen kaikkiin suurimpiin asutuskeskuksiin. Hinnat ovat halvempia tai samanhintaisia kuin Suomessa, ja lentäminen maan sisällä suosittua. Raideliikenne puolestaan kattaa vain pienen osan maata, mutta maisemiensa puolesta Uuden Seelannin junareitit ovat ainutlaatuisia koko maailmassa.

Kalasaalista havitteleva voi vuokrata itselleen veneen ja suunnistaa Tyynen valtameren tai Tasmaninmeren aalloille.

Kaloja Uudessa Seelannissa riittää.

– Markus Jääskeläinen

About Markus

Markus Jääskeläinen is a Finnish writer and photographer living in the Blue Mountains of Australia with his two dogs and a cat.

2 comments

  1. jukka

    Höh, Markus etkö ole oppinut matkoiltasi mitään? Kaloja kalastetaan Uudessa Seelannissa tietysti joista pienillä pintaperhoilla ja pinnan tuntumassa uivilla nymfeillä (Nymfit eivät ole taruolentoja, eivätkä kaikenhaluavia naisia vaan päivänkorentojen esiasteita.)

  2. jukka

    ps. Hyvää alkavaa vuotta ja sitä, mitä se eteen kuljettaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: