Queen’s Fucking Birthday

Australian kuningatar Elizabeth II syntyi 21.4.1926. Hänen isänsä oli Yorkin herttua (myöhemmin kuningas Yrjö VI) ja hänen äitinsä Yorkin herttuatar. Suuressa siirtomaassa kuningattaren syntymäpäivää vietetään, länsi-Australian osavaltiota lukuunottamatta, 11. kesäkuuta. (Länsi-Australiassa syntymäpäivää vietetään jostakin historiallisesta syystä vasta 1. lokakuuta.) Kaupat ja pankit ovat suurena syntymäpäivänä kiinni. Jokunen kapakka saattaa olla auki meille, jotka emme niin perusta kuninkaallisten syntymistä ja kuolemista.

Uuden Seelannin kuningatar Elizabeth II syntyi 21.4.1926. Hänen syntymäpäiväänsä juhlistetaan maanantaina 4. kesäkuuta. Samaisena päivänä olen matkalla Aucklandin keskustan Tepid Baths -halliin vakaana aikomuksenani astua uimahallin ovesta sisään, riisua arkivaatteeni ja heittäytyä uima-asussani altaaseen. Uiminen jää kuitenkin haaveeksi, sillä uimahallin ovet ovat lukossa. Kuningattaren syntymäpäivänä emme ui. Niin on päätetty.

En siis ui. Mutta tiedän, että Uuden Seelannin ns. kuningattaren syntymäpäivä on yhtä väärä kuin Australiassa. 4. kesäkuuta on nimittäin Yrjö III:n (1738-1820) syntymäpäivä. Tällä puolen Tasmanin on onnistuttu sekoittamaan paitsi päivämäärä myös monarkin sukupuoli.

Ymmärrän toki, että ihmiset käyttävät mitä tahansa tekosyytä saadakseen ylimääräisen vapaapäivän – vaikka sitten miespuolisen kuningattaren syntymäpäivää.

Mutta sitä en siedä, että homeensyömät monarkit sekoittavat kunto-ohjelmani. Heillä on omat altaansa, meidän rahvaan edustajien on käytettävä maksullisia yhteisaltaita. Sallittakoon meille edes se!

Kuninkaallisesta merkkipäivästä piittaamatta kävelen viiden kilometrin matkan kaupungista kotiin. Saan edes hiukan liikuntaa.

Estäpä se, Elizabeth!

About Markus

Markus Jääskeläinen is a Finnish writer and photographer living in the Blue Mountains of Australia with his wife, their two dogs and a cat.

3 comments

  1. On se niin väärin!

  2. äiti

    Lehdissä kerrottiin ihan viime vikonloppuna, että Elisabeth vietti 81-vuotissynttäreitään. Joillakin on varaa juhlia monta kertaa vuodessa.
    Onnittelut samalla sadasta uintikilometristä. Se on hieno saavutus, ja alle puolessa vuodessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: