Hrustsevin tuoppi

Istumme Samin kanssa Newmarketin hienon uimahallin saunassa, jututamme vieressä hikoilevaa (kirjaimellisen) kuumaa sveitsiläistä pimua – minä ainaisen toiveikkaana, Sami avio-onnesta nauttivan miehen vakaalla sordiinolla. Juttelemme Suomen talvesta ja saunomisesta. Tyttö on kuullut avantouinnista, kaipaisi uimahalliinkin kylmävesiallasta.

Onnittelen häntä oikeasta asenteesta reumatismin hoidossa. Tai siis taudin ennakoimisessa: häntä ei selvästikään vaivaa reumatismi. Pitkät, moitteettoman terveet jalat nostavat omistajansa aivan liian pian lauteilta, kuljettavat hänet kohti ovea, tulevaisuutta, jossa suomalaisella immigrantilla ei ole osaa eikä arpaa.

Huokaisen mielessäni. Muistutan itseäni meren kalapitoisuudesta.

Käkikellotytön mentyä puheeseen puuttuu alalauteella kököttänyt pieni Hemingwayn näköinen mies. Hän kysyy olemmeko Suomesta. Kerromme asian oikean laidan.

Mies sanoo opiskelleensa 60-luvun alussa Moskovassa, jossa talvet ovat kylmiä. Moskovaan saavuttuaan hänet oli kutsuttu englannin suurlähetystön kutsuille, joilla sattui olemaan myös Nikita Hrustsev. Venäjän presidentin juomiskäyttäytyminen jäi nuoren opiskelijan mieleen. Hrustsev joi tuopillisen vodkaa samassa ajassa kuin hän pienen drinkkilasillisen.

Hieman myöhemmin samaisessa kaupungissa nuorukainen osallistuu Bolshoi-teatterin Boris Godunov -oopperan esitykseen yleisön edustajan ominaisuudessa. Esityksessä on merkille pantavaa se, että oopperan naispääosaa esittää amerikkalainen mezzosopraano.

Sekä tietysti se, että samana iltana saa alkunsa Kuuban ohjuskriisi, joka vie suurvallat ydinsodan partaalle.

On aika painua altaaseen.

About Markus

Markus Jääskeläinen is a Finnish writer and photographer living in the Blue Mountains of Australia with his two dogs and a cat.

8 comments

 1. jukka

  Moi. Jos jäät sinne, tulen joskus perhovapa kainalossa käymään. Otitko selvää vaivasiko naista reumatismi? Jos otit, en ihmettele vähäeleistä poistumista takavasemmalle.
  Jos et, sitten hänellä saattoi kauniista raajoistaan huolimatta olla reuma. Tuli vain mieleen…

 2. Moi. Tervetuloa vaan! Laita viestiä s-postiin, jos haluat treffata.

  Ei ollut typykällä reumatismia, ei. Ja vaikka olisi ollutkin, ei olisi vähentänyt viehätystä… 🙂

 3. Ekologista! Ei tarvitse hehkuttaa saunaa niin kuumaksi kun kutsutaan erilaisia ihmisiä sekaan!

 4. EmmaK

  Hauskaa että joku kertoo blogilla ainaisesta toiveikkuudesta. Olen viime aikoina lukenut enimmäkseen ainaisesta kyynisyydestä. Ehkä ero johtuu ilmastosta? Luultavasti pitäisi vain saunoa enemmän.

 5. Hyvä Tikkis, olet ymmärtänyt jotain luonnonsuojelusta….

  EmmaK:jätetään kyynisyys koirille, meille ihmisille sopii paremmin optimismi. Ja olet oikeassa, ilmasto soveltuu täällä mun vaatteille, kuten Harry Nillson -vainaa lauloi: I’m gonna go where the weather suits my clothes…

 6. Toivottavasti sinua ei haittaa, että laitoin yhteen tekstiin linkin blogillesi. Olen ollut flunssassa ja bloggaillut koko päivän…

  Optimismi on hyvä lähtökohta. Jos ihminen on kokenut tarpeeksi voidaakseen olla myös kyyninen, on hienoa, jos sen sijaan voi olla optimisti.

 7. EmmaK: Tietenkään kyynisyys ei ole yhtikäs mistään kotoisin, mutta minäkin siihen usein syyllistyn, se harmittaa minua jälkeenpäin, ja olen sitä analysoinut suojautumisena jostakin joka on kaatumassa ikäänkuin niskaani.

  Pitäisi vaan yrittää jaksaa tiedostaa positiivisesti, rakentavasti. Ja saunoa saunassa, jossa on positiivinen ajatus?

  Flunssa lähtee lepäilemällä! (Jos on lähteäkseen.)

 8. EmmaK: Kiitos linkkaamisesta, en pahastunut. Päinvastoin 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: