Uudet rillit

gucci1438.jpg

[Kuva: Guccin kehykset, mallinro 1438. Vain naama puuttuu…]

Tänään tuli se kauan kaivattu puhelinsoitto: vanhat linssit on sovitettu uusiin kehyksiin.

Lähestyin viime viikolla vaihtoehtoista optikkoliikettä ensimmäisen osoittauduttua yhteistyökyvyttömäksi ja haluttomaksi auttamaan lasien korjaamisessa tai korvaamisessa. Uusi liike sijaitsi kahdensadan metrin päässä samalla kadulla, mutta sen palvelualttius oli toiselta planeetalta. Kodikkaan pyöreä myyjätär ilmoitti hymyillen, että kehykset voisi lähettää Wellingtoniin maahantuojalle, jossa niille etsittäisiin asiantuntijavoimin mahdollisimman saman näköistä ja muotoista seuraajaa.

Toisin kuin ensimmäisen kaupan täti uusi optikko lähestyi ongelmaa tehtävänä, johon oli löydettävissä ratkaisu. Hänkään ei osannut kertoa linssien sarjanumeroa suoralta kädeltä – ja loppujen lopuksi tiedolla ei edes ollut merkitystä. Viisaana ihmisenä hän totesi tietämättömyytensä ja delegoi tehtävän asiaan erikoistuneelle taholle. Ystävällisen asiakaspalvelun ja ongelmanratkaisutaidon yhdistelmä toi kauppiaalle 452 dollarin lisän kassavirtaan. Minä sain hänen avustuksellaan lähes, mutta en aivan samanlaiset kehykset kuin entiset. Ainoa joka tässä tarinassa ei hyötynyt oli ensimmäisen optikkoliikkeen tyhmä myyjätär, jolle minun hedelmärahani eivät kelvanneet.

Puhelinsoiton tullessa olin juuri avannut kaupan. Hedelmät ja vihannekset olivat esillä, lattia puhdas, ja aamuauringon viimeiset vaakasuorat säteet pikkupuotimme ikkunassa korjaamassa asentoaan pystymmiksi. Ääni puhelimessa kysyi olenko Markus. That’s me. Lasisi ovat nyt tulleet. Kiitos soitosta. Haen heti kun ehdin.

Mahdollisuus poistua kaupalta tuli parin tunnin päästä. Viiletin pyörällä keskustaan, maksoin lasit, pyöräilin takaisin. Rillinhakumatkaan meni kymmenen minuuttia. Kauppa oli pystyssä kun palasin. Esittelin naamakoristuksiani takahuoneen kollegalle. Lasit olivat kuulemma ”muodikkaat”.

Mutta mitä hän muodista ymmärtää.

About Markus

Markus Jääskeläinen is a Finnish writer and photographer living in the Blue Mountains of Australia with his two dogs and a cat.

4 comments

 1. Haastoin sinut sanaleikkiin. Käy katsomassa minin blogista mihin liemeen olet joutunut

 2. Hei Anita,

  Kiitos haasteesta. Suhtaudun vähän nihkeästi tällaisiin kyselyihin – varsinkin kun aivot menivät heti lukkoon kun yritin miettiä vastauksia kysymyksiin… : ) Se tuli mieleen että ”suomenkielinen” sana, jota melko lailla inhoan, kaikessa teennäisyydessään, on ”meemi”.

  Pistän kuitenkin kysymykset tähän kaikkien nähtäville, ehkä joku innostuu niitä pohtimaan. Palaan asiaan, jos keksin spontaanisti kyselyn hakemia sanoja.

  Suomen kielen sana, joka on mielestäni äänteellisesti kaunein?

  Viisi sanaa, joita tulen käyttäneeksi eniten työssä, arjessa tms?

  Sanonta, sananlasku tai aforismi, joka merkitsee minulle eniten?

  Viisi suomenkielistä sanaa, joita eniten inhoan?

  Puhkikulunut fraasi, jonka tilalle pitäisi keksiä jotain uutta.

  Sana, jonka haluaisin kuulla useammin.

  Uusin nykykielen sana, jonka olen oppinut.

 3. Mulle tapahtui samoin, menin ihan kipsiin kun sain haasteen, en keksinyt mitään pariin päivään. Siitä syystä otsikko:Vaikea tehtävä.

  Terv. Anita

 4. Se oli tänään ihan radiossa, se on ’no’. Siis se sana.
  Olen kuunnellut monia puheita, repliikkejä, ja vastauksia. Lähes aina haastateltava vastaa nerokkaasti: ”no,” ja alkaa sitten kierrellä, päästen asiaan kolmanneksi viidennessäkymmenennessä sanassaan.

  Brilleistäsi: eikö tuo mainosteksti häiritse tiiraamista tuossa oikean linssin alaosassa ?-)

  Voiko teiltä tilata syksyisiä kirsikoita? Maksu?
  Tuoreita vihanneksia ei kai saa postissa laittaa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: