Krokotiilinmetsästäjän kuolema

Steve Irwin
Kuva: Steve Irwin (1962-2006)

KROKOTIILINMETSÄSTÄJÄN KUOLEMA
Luontodokumenttien supertähti herätti suuria tunteita

Queenslandin trooppisella maaperällä Australiassa sijaitsee edesmenneen omistajansa maailmankuuluksi tekemä eläintarha Australia Zoo. Viime vuoden syyskuussa kuollut luonnonsuojelija ja televisiotähti Steve Irwin peri eläintarhan isältään, jolta hän sai myös pelottoman asenteensa matelijoita ja muita eläimiä kohtaan. Irwin – taiteilijanimeltään Crocodile Hunter – paini viisimetristen krokotiilien kanssa, antautui kuristajakäärmeiden syleiltäväksi, katsoi silmästä silmään maailman myrkyllisimpiä hämähäkkejä. Showmiehen äärimmäisen innostunut esiintymistyyli, vahva australianmurre ja tavaramerkiksi muodostunut crikey-huudahdus saattoivat ärsyttää monia, mutta toivat Irwinille myös runsain mitoin ihailijoita.

Irwinin televisioura alkoi Australiasta, mutta suursuosioon hän ylsi ensimmäisenä Yhdysvalloissa. Crocodile Hunter –televisiosarja debytoi Australian televisiossa vuonna 1996. Seuraavana vuonna showta alettiin esittää Amerikassa, jossa khakiasuisen krokotiilimiehen vilpitön lapsenomaisuus ja luonnontieteellinen asiantuntemus siivittivät hänet yleisön tietoisuuteen. Crocodile Hunter -ohjelmaa esitettiin myös Ison Britannian televisiossa.

MAAILMAN TUNNETUIN AUSTRALIALAINEN

Vuonna 1998 oli vuorossa ohjelma maailman vaarallisimmista käärmeistä. Krokotiilinmetsästäjän suosio oli huippulukemissa. Hänestä oli nopeasti tulossa tunnetuin australialainen maailmalla. Crocodile Hunteria esitettiin jo 137 maassa 500 miljoonalle katsojalle. Samaan aikaan Irwin laajensi Australia Zoo -eläintarhaansa, johti luonnonsuojelusäätiöitään Wildlife Warriorsia ja International Crocodile Rescueta sekä suunnitteli eläintarhojen avaamista muihin kohteisiin, mm. Las Vegasiin Nevadassa.

Krokotiilinmetsästäjä filmasi elokuvan, joka sai nimekseen Crocodile Hunter: Collision Course (Krokotiilinmetsästäjä törmäyskurssilla). Elokuvassa Irwin esittelee tutuksi tulleita eläintenkäsittelyotteitaan ja jahtaa salametsästäjiä vaimonsa Terri Irwinin kanssa. Eläinten oikeutta omaan ympäristöönsä painottava elokuva on suunnattu lapsille ja lapsenmielisille. Tapahtumat etenevät selkeäviivaisella seikkailuperiaatteella. Välillä krokotiilinmetsästäjä puhuttelee katsojiaan valistaen kulloiseenkin juonenkäänteeseen liittyvistä eläintieteellisistä tai luonnonsuojelullisista seikoista.

DOKUMENTARISTI KUOLI TYÖNSÄ ÄÄRELLÄ

Steve Irwinin viimeiseksi esiintymiseksi fiktiivisessä elokuvassa jäi Happy Feet -animaation etelänmerinorsu Trevin äänenä toimiminen. Sydneystä kotoisin olevan George Millerin ohjaama lastenelokuva on omistettu edesmenneelle Krokotiilinmetsästäjälle.

Australiaa ja koko maailmaa järkyttänyt uutinen Steve Irwinin kuolemasta saapui 4. syyskuuta 2006. Irwin filmasi meridokumenttia Ocean’s Deadliest (Valtamerten vaarallisimmat) Suurilla koralliriutoilla, kun myrkyllinen piikkirausku iski yläpuolellaan uinutta dokumentaristia rintaan. Eläimen piikki lävisti sydämen. Silminnäkijöiden mukaan Irwin ehti vetää sen rinnastaan ennen kuin menetti tajuntansa. Todennäköinen kuolinsyy oli piston ja myrkyn aiheuttama sydänpysähdys.

KIISTELTY KANSALLISSANKARI

Kuolinuutinen aiheutti Australiassa kansallisen surun. Pääministeri John Howardin mukaan Australia “menetti hienon ja värikkään pojan”. Queenslandin osavaltion kuvernööri Peter Beattie sanoi Irwinin olleen paitsi suuri queenslandilainen myös suuri australialainen. Kaikki mediat olivat täynnä uutista. Sanoma- ja aikakauslehdet julkaisivat kymmenien sivujen mittaisia värikuvaliitteitä Irwinin elämän vaiheista. Radio-ohjelmiin tulvi soittoja tavallisilta surun valtaamilta australialaisilta. Australia Zoon portille tuotu kukka- ja korttivuori veti vertoja Prinsessa Dianan vastaavalle yhdeksän vuotta aiemmin.

Soraääniäkin kuului. Joidenkin mielestä Irwinin luonnonsuojelutyö oli ollut lähinnä kosmeettista. Kriitikkojen mukaan hän oli pannut turismin edistämisen luonnonsuojelun edelle. People for the Ethical Treatment of Animals -järjestön puheenjohtaja Dan Matthews syytti Irwiniä pelokkaiden eläinten kiusaamisesta ja huonon esimerkin antamisesta lapsille. Jacques Cousteaun pojan, Jean-Michel Cousteaun, mielestä Krokotiilinmetsästäjän asenne luontoa kohtaan oli väärä. “Luontokappaleita saa katsella, muttei koskettaa”, hän julisti. Epätoivoisimman hyökkäyksen Irwinin elämäntyötä kohtaan teki Lontoossa maanpaossa asuva australialainen feministi Germaine Greer. Hänen mukaansa Irwin ansaitsi kuolla eläimen tappamana, koska oli niin usein huutanut niiden herkkien korvien juuressa televisio-ohjelmissaan.

ISÄ OLI SANKARI

Irwin haudattiin yksityisin menoin Caloudraan Queenslandiin 9. syyskuuta. Perikunta kieltäytyi kuvernööri Beattien ehdottamista valtiollisista hautajaisista. Kansallissankari olisi halunnut tulla muistetuksi “tavallisena kaverina”.

Yleisöä ja televisiota varten järjestettiin kuitenkin muistotilaisuus Australia Zoon 5500-paikkaisella areenalla. Australialaiset tv-kanavat Seven, Nine sekä valtiollinen ABC näyttivät muistotilaisuuden suorana lähetyksenä ilman mainoksia. Hautajaistilaisuus lähetettiin livenä myös mm. Yhdysvaltoihin.

Hautajaisten koskettavin ohjelmanumero oli Irwinien kahdeksanvuotiaan tyttären Bindin isälleen lukema itse kirjoittamansa muistopuhe. Puheessaan Bindi sanoi isän olleen sankarinsa ja lupasi jatkaa tämän työtä eläinten puolesta.

Bindi Irwin
Kuva: Bindi Irwin lukee muistopuhetta isälleen.

Bindin tähdittämän 26-osaisen lasten luonto-ohjelman Bindi the Jungle Girl kuvaukset Discovery Kids -kanavalle alkoivat ennen Irwinin poismenoa. Projekti on kuoleman johdosta pantu jäihin ainakin vuodeksi.

Urheimmankin pikkutytön täytyy saada surra.

Steve Irwin interviewed by Andrew Denton on Enough Rope

About Markus

Markus Jääskeläinen is a Finnish writer and photographer living in the Blue Mountains of Australia with his wife, their two dogs and a cat.

25 comments

 1. En varsinaisesti pitänyt hänestä,mutta ohjelma oli hyvä ja sinällään oli ikävä asia että hän kuoli varsinkin hänen tyttärelle.

 2. johtaja

  hän oli kova tyyppi. on tosi surullista, kun hän kuoli.

 3. TiiKeRI

  Harmi että joku tälläinen ihminen, joka omistautui koko sielullaan tähän työhön, kuoli myös sen takia. Mutta ehkä hän tätä halusikin…
  Jatkaa loppuun asi!

 4. Tosi surullista, että hän kuoli. Bindi on reipas tyttö. Ihanaa, että Bindi halusi muistaa isäänsä.

 5. Pidän Stevestä. Hän on ihana. Katsoin hänen ohjelmiaan paljon. Oma veljeni kuoli 4 viikkoa sitten ja olen vasta 12-vuotias. Isänikin on kuollut 2 vuotta sitten ja äiti. Asun tätini kanssa ja setäni. Pidin hänestä jo 9vuotiaasta asti. Hän on hyvä näyttelijä ja komea mies.

 6. satikuti

  itsepähän meni sinne rauskun päälle uiskentelemaan, eiköhän tyyppi tiennyt vaarat…

  sydänmeenhän osuman sai kun rausku sen hengiltä pisti nyt vain, syvälle se upposi niin, pikki on aamorin viineistä kai… lallalaa,

  –eikä sitten muuta kuin laulua laulamaan ja muistelemaan krokomiekkosta.

 7. SteveIrwin-fani: Olen pahoillani että olet joutunut kokemaan noin monta menetystä noin nuorena. Joskus elämä on vaikeaa eikä aina tunnu oikeudenmukaiselta. Itse olen kuitenkin huomannut että kaikesta pääsee eteenpäin kun yrittää olla iloisella mielellä ja pitää kiinni ystävistään ja rakkaista ihmisistään. (Välillä tosin täytyy itkeä kovasti, mutta sitäkään ei kannata pelätä…)

  Steve oli hieno tyyppi ja teki paljon hyvää elämässään. Moni krokotiili ja muu matelija saa kiittää häntä hengestään!

 8. Joo tosi harmi kun hän kuoli… Mutta ei ollut kyllä kovin viisasta mennä uiskentelemaan joittenkin rauskujen sekaan. Mutta hän pääsi parempaan paikkaan.

 9. Tuntematon

  Toi kosketti mua!

  ISÄ OLI SANKARI
  Hautajaisten koskettavin ohjelmanumero oli Irwinien kahdeksanvuotiaan tyttären Bindin isälleen lukema itse kirjoittamansa muistopuhe. Puheessaan Bindi sanoi isän olleen sankarinsa ja lupasi jatkaa tämän työtä eläinten puolesta.

  Ei jumankauta toi oikeesti kosketti mua (olen poika)

 10. suuurifani

  On se todella surullista että hän kuoli ;( mutta niinkuin hän yhdessä jaksossa sanoi katsojilleen että hän ei aijo kuolla krokotiilin puremaan…piti lupauksensa..!
  on se vaan nin hirveän surullista että kun rauskut ei ole tappanut niin montaa ihmistä niin juuri se osui sitten irwiniin..:(

 11. Sami

  Steve oli tosi hyvä ihminen. JA hän teki erinomaista työtä kaikkien näiden eläinten pulesta, mutta eniten kuten nimikin jo sanoo niin krokotiilien puolesta. KIITOS STEVE IRWIN Hienoista ohjelmista !!!! Vaikka oletkin jo Taivaassa. 😦 🙂

 12. Jansku & Sanna

  Hän oli tosi Hottis //sanna

 13. Mielestäni todellinen menetys. Steve oli todellakin mahtava tyyppi, ja hänen ohjelmansa eivät olleet koskaan tylsiä. Ei, toivon että hän jatkaa työtään yhä, siellä missä sitten onkaan. Hänen muistolleen.

 14. stewe fani

  harmi kun hän kuoli.. hänen ohjelmansa oli loistava! olisin halunnut tavata hänet joskus.. loistava tyyppi.

 15. GigLiO...95

  En tiennyt hänestä paljoakaan…kerran katsoin jotain ohjelmaa joka vaikutti tosi mielenkiintoiselta! Bindi piti varmasti todella koskettavan puheen.Osaan kuvitella;)
  Isäni vieraili kuukauden Australiassa ja pelkäsin kovasti isäni kuolevan sillä luokkakaverini isälle kävi Australiassa näin…onneksi en joutunut kokemaan sitä. Steve oli koskettava mies….itken oikeati tällä hetkellä kun ajattelen asiaa…

 16. Fani myös

  Huvittaa kun niin moni sanoo että ”Ei ole järkevää eikä viisasta lähteä uimaan rauskujen yläpuolelle”. Mikä muu sitten oli viisasta Irwinin työssä? Oliko sen järkevämpää mennä taputtelemaan tappajaleguaaneja ja hyppimään alligaattoreiden päälle? Irwin oli hyvä mies, näytti ettei eläimiä kannata pelätä liikaa ja että niitä ei kannata tappaa koska niissä on paljon kiehtovaa ja luonnon kiertokulku tarvitsee joka yksilöä.. mahtavaa että tytär jatkaa, isä olisi varmasti ylpeä.

 17. onnimanni Tampere

  Jatkoi isänsä tyätään, tosin laajemmin kun peri eläintarhan häneltä.Hautajaisissa, tyttärensä lupasi jatkaa isinsä työtä.
  Kaatui saappaat jalassa, ja oli hänellä aina vaara menehtyä.Hyvää työtä, kunnioittaen.Tamperelaiset eläimenystävät Suomesta.

 18. paska tyyppi minusta.ohjelma oli surkea ja jätkä vain oli koko ajan kuvassa törkkimässä eikä eläimet.

 19. Minä ainakin katsoin ohjelmaa ja pidin siitä myös. Kun kuulin hänen kuolemastaan, niin rukoilin hänen perheensä ja etenkin tyttärensä puolesta, ettei heille kävisi samoin. On ikävää kun joku pidetty ihminen kuolee sillä tavalla, jättäen suuren väkijoukon suremaan hänen peräänsä. Minä itse olen vasta 14 vuotias nuori tyttö, ja minun isäni kuoli onnettomuudessa, ja minä tiedän, kuinka se sattuu menettää joku läheinen henkilö. Ja etenkin jos on vasta 8 vuotias nuori tyttö.
  On tietysti niitä jotka eivät erityisesti pitäneet tästä miehestä, mutta tietty kunnioitus kuollutta kohtaan ei olisi haitaksi kenellekkään.

 20. tää on siiis niin kauheeta. ;<

 21. kunnian mies

  tyttö käytti kaikki rahat itselleen mitä peri.ja ai niin,sen ohjelma lopetettiin kun se meni kauheisiin velkoihin

 22. V.E

  Minusta se oli kamalaa sain tänään vasta tietää että Bindin isä on kuollut.
  Hän omistautui kokonaan vaaralliseen työlleen ja kuoli myös työtään tehdessään.

 23. V.E

  En kyllä nähnyt hänen yhtään ohjelmaa mutta kyllä häneen tutustui Bindi viidakkotyttö ohjelmassa.

 24. Nomimo

  On kyllä hienoa että tuon kaltaisia ihmisiä on. Olen 13 vuotias ja myös minun isäni kuoli vuosi sitten ja hänkin piti kovasti irwinistä ja rakasti myös eläimiä koko sydämmestään.

 25. Hei Nomino,

  Kiitti kommentista. Irwin oli hieno tyyppi, ja sinun isäsikin vaikuttaa aivan mahtavalta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: