Uusi koti

Kiirettä, stressiä, nopeita ratkaisuja, pitkiä öitä, lyhyitä aamuja, puhelimensoittoon heräämisiä, unen puutetta, uuden oppimista, virheiden korjaamista, työskentelymetodien hakemista, sääntöjen laatimista, väsymystä, turhautumista, sopimista, uudelleen innostumista.

Viikon aikana on tapahtunut kaksi muutosta: olen muuttanut uuteen asuntoon, uusien ystävien luokse, ja olen saanut uusia työtehtäviä, joista olen innostunut ja joiden opetteleminen on vuoren korkuinen haaste.

Pitkästä aikaa minulla on nyt sekä koti että vakituinen työ. Muutin viikko sitten Beckyn ja Veronican luokse Invercargillin eteläiseen kaupunginosaan. Uudesta kodista on lyhyt pyörämatka hedelmäkauppaan. Uimahalli on kulman takana, Countdown-supermarketiin pääsee viidessä minuutissa.

Mutta ihaninta uudessa kodissa on, että se on koti. Heti ensikohtaamisesta tulin juttuun Beckyn ja hänen tyttärensä Veronican kanssa. Tapasin heidät pomoni Calebin kautta. Kävimme naisten luona muutaman kerran kylässä, söimme illallista, juttelimme. Päähänpistosta kysyin onko talossa ylimääräistä huonetta, talo kun oli iso kahdelle ihmiselle, ja minä olin kaivannut pois hostellista jo jonkin aikaa.

Illallisemännät innostuivat yllättäen ajatuksesta. Vuokrasummani helpottaisi heidän taloudellista tilannettaan, ja mies talossa lisäisi turvallisuudentunnetta.

Lupasin olla mahdollisimman turvallinen.

Becky kertoi kaivanneensa taloon miestä, jota hemmotella sen jälkeen kun hänen omat poikansa lensivät pesästä. Hän kokkaisi ja passaisi, keittäisi kahvit ja tiskaisi astiat.

– Hienoa! Sopii minulle, sanoin.

Muutin majaa muutaman päivän päästä. Tavaroita oli kaksi pientä laukkua, pahvilaatikko puolillaan ruokatarvikkeita sekä vanha uskollinen polkupyöräni. Pakkasin kamppeet Calibin pakuun ja ajoimme kaupungin toiselle laidalle. Asetuin kauan kaivattuun omaan yksityiseen huoneeseeni, nukuin omassa henkilökohtaisessa rauhassa kenenkään kuorsaamatta viereisellä petillä, kenenkään sulkematta ikkunaa jonka olin avannut.

Samoihin aikoihin, viikko sitten, aloin myös opetella hedelmäbisneksen logistiikkapuolta. Calibilla on nettikauppa, joka välittää tuotteita supermarketeille ja muille bulkkitavarasta kiinnostuneille tahoille. Nettikauppaa ollaan vasta pystyttämässä, tekniset raamit internettarjonnan puolesta ovat valmiina. Minun ja Beckyn – joka liittyi myös pieneen tiimiimme – tehtävänä on näin aluksi soittaa jokaiseen New World -supermarketiin Uudessa Seelannissa ja myydä heille paria erikoistarjousta: Golden Queen aprikoosi maksaa 2 taalaa kilolta, tilauksen on oltava vähintään tuhat kiloa. Houkuttimeksi heitämme joukkoon muutaman edullisen omenan.

notebook.jpg
Kuva: Beckyn muistiinpanoja

Käytännössä soittaminen on jäänyt Beckyn huoleksi – onneksi. Minä viihdyn paremmin tietokoneen ääressä, nettisivujen ylläpitäjänä ja liikekirjeenvaihtajana. Alku on ollut kiireistä, kaikki on pitänyt opetella kantapään kautta, virheitä on tullut tehtyä, mutta niitä ei jäädä märehtimään. Työpäivät venyvät, siksi kirjoittaminen on jäänyt vähemmälle, henkilökohtainen, taiteellinen. Mutta senkin aika tulee vielä.

Väsyttää. Täytyy painua pehkuihin. Seuraavissa blogikirjoituksissa voisin kertoa enemmän Beckystä ja Veronicasta. Mielenkiintoinen pari. Becky muutti Uuteen Seelantiin Etelä-Afrikasta 1976, Veronica syntyi muutama vuosi sen jälkeen Aucklandissa – ei tosin sisarussarjansa ensimmäisenä.

Becky istui 70-luvulla useaan otteeseen Etelä-Afrikan vankiloissa mustien hyväksi tekemänsä työn vuoksi. (Hän on itse siis valkoinen.) Hän oli myös Zuluheimon tuolloisen poliittisen johtajan lähin avustaja ja pääsi seuraamaan maansa poliittisia kiemuroita hyvin etuoikeutetusta vinkkelistä.

Mutta siitä ja muustakin mielenkiintoisesta seuraavassa iltasadussa. Markus-setä lähtee nyt nukkumaan.

Hyvää yötä, lapset!

About Markus

Markus Jääskeläinen is a Finnish writer and photographer living in the Blue Mountains of Australia with his wife, their two dogs and a cat.

5 comments

 1. Anna-Liisa

  Hyvä Markus!
  Epäilenpä, ettet ollut vielä edes suunnitelmissa, kun Markus-setä lopetti lastentuntien pitämisen. Itse olin siihen aikaan kansakoululainen, kun kuuntelin Markus-setää. Siitä syystä voit ihan hyvin ottaa Markus-setä-roolin. Veljenpojillesikin olet Markus-setä, oikeasti eikä vain roolina.

  Taas asiasi ovat rullanneet eteenpäin, uskoisin että monella tavalla hyvään suuntaan.
  Take care,
  Äiti

 2. Juuri noin ihmisten pitäisi matkustaa! Maasta toiseen viemisinä omat taidot ja kyky oppia uusia.

  Tehdä työtä jonkin aikaa, sitten ehkä jatkaa matkaa.

  Tai vaikka jäädä. Maailma on niin pieni nykyään, kaikkien tavoitettavissa, ja vielä se kuuluisa six degrees pitää paikkansa, kerran kokeilin. Muistaakseni päädyin Kanadaan. Sähköpostitse.

  Toivottavasti tapaat jossain vaiheessa myös suomalaisia, koska kielen säilyminen on pitemmän päälle ongelma. Minä olin nuorena kaksi vuotta poissa ja kun tulin takaisin, en osannut kunnolla enää puhua suomea.

 3. Kiitos kommenteista! Maailma on tosiaan aika jannittava ja mukava paikka. Mina olen ollut nyt poissa suomesta vuoden ja kuukauden eika ikava ole vielakaan iskenyt. Netti auttaa suomenkielen sailyttamisessa, tassahan mekin jutellaan selvalla suomenkielella – tosin mina ilman skandikirjaimia mutta mitas siita.

  Ripsa, mika tuo six degrees on? Tunnustan tietamattomyyteni, en ole koskaan kuullutkaan mokomasta.

 4. Se tarkoittaa että kun otat yhteyden johonkin ihmiseen ja käsket sitä ottaa yhteyden johonkin itsetuntemaansa ihmiseen, joka puolestaan ottaa yhteyden johonkin ihmiseen, niin kuudennella yhteydenotolla pitäisi jo löytyä yhteinen tuttu tai joku jonka tietää enemmän kuin lehtien sivuilta.

  En usko että se ihan noin joka kerta on six degrees, mutta siitä läheltä se liippaa. Minulla taisi olla seitsemäs tai kahdeksas kontakti.

  Suomalaiset ovat levinneet ympäri maapallon jo ajat sitten. Mutta yhteinen tuttu oli kanadalainen.

 5. Hei Eija, lämpimiä terveisiä myös sulle. Nettisivusi ovat hienot, kiitos linkistä.

  Kiva nähdä että sulla menee hyvin ja elämä jatkuu. Pidetään yhteyttä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: