Miksi tämän blogin nimi on albatrossi

Albatrossit ovat Tyynellä valtamerellä eläviä suuria merilintuja. Niitä on biologien enemmistön mukaan kahtakymmentäyhtä lajia, joista yhdeksäätoista (!) uhkaa sukupuutto.

Suurimpien albatrossien siipiväli on 3,5 metriä. Painoa suurella linnulla on hämmästyttävän vähän. Se painaa massiivisimmillaan vain 11 kiloa. Keveys johtunee ontoista luista: jättiläinen on tehty lähes pelkästään ilmasta ja höyhenistä.

Nämä majesteettiset linnut kiehtovat ja inspiroivat minua. Kuinka ne liitävät merten yllä tuhansia kilometrejä siipiään heiluttamatta, luovivat ilmavirroissa ja nukkuvat tuulessa. Sellaisen elämän täytyy olla täynnä hitaita ajatuksia, kuin unta joka jatkuu rannalta toiselle. Minun mielessäni albatrossi on niin omassa luokassaan, varma itsestään ja kyvystään lentää, ettei sen tarvitse olla muuta kuin oma itsensä. Sen olemuksesta on karissut kaikki ylimääräinen. Se tietää kuka ja mitä ja miksi se on. Ja se iloitsee itsestään.

Kirjallisuudessa albatrossit ovat kohtalokkaita lintuja. Samuel Taylor Coleridgen ”Ancient Mariner” (Rime of the Ancient Mariner, 1797) tuomittiin kiertämään maailmaa kuollut albatrossi kaulan ympärillä ja kertomaan yhä uudestaan tarinaa merimiehen pahimmasta rikoksesta, albatrossin surmasta, johon hän oli syyllistynyt. Oikeasti merimiehet tappoivat ja söivät albatrosseja, vaikka uskoivatkin niissä asuvan kuolleiden kollegojensa hengen.

Albatrossi esiintyy myös populaarikulttuurissa. Monty Pythonin sketsi albatrossivälipalan myyjästä on kuuluisa. Pink Floydin merellisessä kappaleessa Echoes kaikuu albatrossin huuto.

Nimi albatrossi juontuu arabian sanasta al-cadou, pelikaani, tai sukeltaja. Nimessä heijastuu myös albatrossien yleisin väri valkoinen, latinan albus.

Moby Dick -romaanin kertojalle Ishmaelille albatrossi on elämää suurempi ilmestys ”roomalaisine nokkineen” ja ”arkkienkelin siipineen”. Albatrossin valkoiset siivet ja sen valtava koko ovat niin ravisuttava kokemus, että Ishmael unohtaa hetkeksi ”perinteiden ja kylien kurjan muiston”. Avautuvat tunteet ovat pelottavia, niistä ei voi puhua suoraan, vain viittaamalla:

I remember the first albatross I ever saw. It was during a prolonged gale, in waters hard upon the Antarctic seas. From my forenoon watch below, I ascended to the overclouded deck; and there, dashed upon the main hatches, I saw a regal, feathery thing of unspotted whiteness, and with a hooked, Roman bill sublime. At intervals, it arched forth its vast archangel wings, as if to embrace some holy ark. Wondrous flutterings and throbbings shook it. Though bodily unharmed, it uttered cries, as some king’s ghost in supernatural distress. Through its inexpressible, strange eyes, methought I peeped to secrets which took hold of God. As Abraham before the angels, I bowed myself; the white thing was so white, its wings so wide, and in those for ever exiled waters, I had lost the miserable warping memories of traditions and of towns. Long I gazed at that prodigy of plumage. I cannot tell, can only hint, the things that darted through me then.

– Herman Melville: Moby Dick (1851)

Minulle itselleni albatrossi ei edusta ylimaallista voimaa tai kokemusta. Päinvastoin, se on tasapainoisen elämän esikuva. Albatrossi solmii parisuhteen useaksi vuodeksi kerrallaan, joskus eliniäksi. Se hoitaa jälkikasvun tunnollisen vanhemman tavoin, on soidintanssista päätellen hyvä rakastaja. Mutta kaikesta maallisesta huolimatta se ei unohda sieluaan. Se lentää sen perässä meren toiselle puolelle, luottaa siihen että tuuli kantaa.

About Markus

Markus Jääskeläinen is a Finnish writer and photographer living in the Blue Mountains of Australia with his wife, their two dogs and a cat.

2 comments

  1. Eeva

    …”luottaa siihen, etta tuuli kantaa.” Kauniisti sanottu.

  2. taru

    http://www.chez.com/bacfrancais/albatros-baud.htm
    Charles Baudelaire ”l´Albatros”. Runoilijan vertauskuva. Majesteetillinen ilmassa, kömpelö maalla ja laivan kannella, merimiesten naurujen kohteena.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: